lunes, 23 de septiembre de 2013

OPINIÓ

Tret que hom vulgui ser un etern depenent de les valoracions que els “experts” (teòlegs, aiatol·làs, ideòlegs amb diverses afinitats polítiques...) fan sobre les grans qüestions de la humanitat, cal formar-se en matèria religiosa per poder donar una resposta personal i actual a aquests interrogants, tal com també ho pretenen fer altres disciplines o cosmovisions. A més, per fer-ho cal seguir una metodologia adequada a les ciències religioses modernes i a la teologia.
Com diu Hans Küng en el seu llibre «En busca de nuestras huellas», els homes i dones d’avui haurien de saber sobre el món de les religions per poder opinar amb coneixement sobre els esdeveniments del món actual. Perquè per tenir un judici seriós i competent sobre aquests esdeveniments, és necessari ser competent no només en economia, història, cultura i filosofia, sinó que s’ha de ser competent en matèria de religió. Per aconseguir-ho es necessita una formació seriosa en religió. Encara més, tota persona que ha assolit aquest coneixement, sap de quin esforç intel·lectual i de quins immensos coneixements estem parlant. No és ni fàcil, ni simple, sinó tot el contrari. Però aquesta dificultat no es supera suprimint el coneixement de la religió o dificultant-ho, tal com en els instituts de la nostra societat mallorquina està ocurrent de facto, deixant als futurs ciutadans en una total ignorància sobre aquesta realitat. Sinó que més aviat s’haurien d’afrontar els problemes de manera competent i seriosa, fomentant un estudi interdisciplinari sobre el fet religiós on tots els especialistes tinguessin cabuda. I que aquests estudis fossin valorats en igualdat de condicions amb les altres matèries del currículum educatiu.
Les grans religions formen part del patrimoni cultural de la humanitat, han ajudat a formar les grans civilitzacions i d’elles s’han desassedegat milions i milions de persones al llarg de la història de la humanitat.


Aina Gual